Białko jest niezbędnym składnikiem procesu kształtowania sylwetki. Wiele kobiet jednak rezygnuje z konsumpcji odpowiedniej ilości białka. Dlaczego tak się dzieje? Część pań myśli, iż osiągnie w ten sposób redukcję podaży kalorycznej (wartości energetycznej spożywanego pokarmu). Inne boją się, że wskutek dużej podaży białka uzyskają nadmierny [...]
[...] treningu będą niewielkie lub żadne. I tu niewielkim ratunkiem będą nawet białka serwatkowe lub chaotycznie dostarczane odżywki węglowodanowo-białkowe (gainer, bulk) lub same węglowodany (vitargo, carbo, maltodekstryny, glukoza, fruktoza, cukier, miód itd.). Musisz mieć choć zarysy diety. Prawie wszyscy zawodnicy osiągający dobry poziom [...]
Wiele osób lekceważy wpływ alkoholu na wyniki sportowe, niektórzy nawet źle interpretują wyniki dotyczące picia alkoholu i poziomu testosteronu we krwi. Dziesiątki lat krążą mity o tym, iż piwo dobrze robi na „zakwasy” oraz o tym, iż alkohol chroni przed zatruciami pokarmowymi. Właściwie na ten temat mógłbym napisać książkę. Nie [...]
[...] wrażliwość insulinową (zmniejszył insulinooporność). Możesz także zwiększyć wrażliwość insulinową, jeśli w pierwszej kolejności zjadasz białka i tłuszcze, a dopiero później węglowodany. Według badania z 2015 roku poziom glukozy we krwi u osób, które jadły białko z niewielką domieszką tłuszczu (grillowana pierś z kurczaka, bez skóry) i owoce oraz [...]
[...] (wysokotłuszczowymi) – średnio 8,73 kg po 6 miesiącach obserwacji oraz 7,25 kg po 12 miesiącach. Duża była również utrata po dietach niskotłuszczowych (bogatych w węglowodany) średnio: 7,99 kg po 6 miesiącach oraz 7,27 kg po 12 miesiącach obserwacji, diety wysokowęglowodanowe, niskotłuszczowe - u pacjentów z insulinoopornością po 6 [...]
[...] oparte o mleczko kokosowe. Jednak nawet te specjalne jogurty w wersji z owocami są energetyczną bombą i również będą miały wpływ na stężenie insuliny czy IGF-1. Ogólnie węglowodany mają potężny wpływ na IGF-1 i przy tym zwiększają w pewnym stopniu ilość białka wiążącego IGF-1, co niweluje jego szkodliwość. Podobnie wygląda [...]
To jedno z najczęściej zadawanych mi pytań. Wiele osób poszukuje dróg na skróty przed egzaminem rocznym z WF (w wojsku), przed egzaminem do szkoły oficerskiej, podoficerskiej, przed egzaminami do jednostek specjalnych (NIL, FORMOZA, GROM, JSK), przy zaliczeniach na różnego rodzaju szkoleniach, przy zawodach biegowych, pływackich, nordic walking, [...]
Dobowe rytmy biologiczne odkryto dopiero na początku XVIII stulecia za sprawą Jeana-Jacquesa d’Ortous De Mairana. Sprawa nie jest niestety taka prosta i jednoznaczna. Po pierwsze, chodzi o to, czy dana osoba ma dużo czy mało tkanki tłuszczowej. Zupełnie inaczej na tą samą ilość węglowodanów, białek i tłuszczy reagują osoby odtłuszczone, o [...]
Brett Wilkin to dobrze zapowiadający się zawodnik w kategorii Men's Open IFBB Pro League. Chociaż zdobył kartę IFBB Pro w Classic Physique, to potem postawił na kategorię 212. Nie odniósł tam jednak zbyt wielu sukcesów. Zrobił sobie dłuższą przerwę od zawodów, wrócił na scenę w nowej kategorii Men’s Open i zdobył drugie miejsce na Chicago Pro [...]
W pierwszej części choć powierzchownie przedstawiłem mechanizmy, które stoją za dezinformacją. Ludzie o wiele chętniej uwierzą w proste przekazy, które zawierają kłamstwa, niż w skomplikowaną prawdę. Dlatego ludzie dokonują ciągle złych wyborów żywieniowych, kierują się uprzedzeniami, mitami i propagandą. Swój udział w pogłębianiu zamieszania mają [...]
[...] podawanie węglowodanów w trakcie (szczególnie przy pracy wielogodzinnej) i po zakończeniu pracy. Osoby mające problem z odłożoną tkanką tłuszczową nie powinny sięgać po węglowodany ani przed, ani w trakcie, ani też po treningu. Do regeneracji glikogenu wystarczą im powstające mleczany oraz endogenne źródła zmagazynowanej energii. Zalecane są [...]
[...] zimą i dla osób, które nie mają wystarczającego kontaktu ze słońcem. Podsumowanie Czyli witamina K2 ma wpływ na kluczowe parametry zdrowotne związane z odpowiedzią na węglowodany lub białko w ustroju człowieka, poprawia wrażliwość insulinową. Nic nie stoi na przeszkodzie, by ją wypróbować po uprzedniej konsultacji z lekarzem. Podane wyżej [...]
[...] przed treningiem siłowym: Fujita i wsp. w 2009 r. stwierdzili podobny wzrost tempa syntezy białek mięśniowych, gdy podawano EAA (0,35 g / kg beztłuszczowej masy ciała) i węglowodany (0,5 g/kg beztłuszczowej masy ciała) przed treningiem dolnej części ciała i gdy nie podawano niczego (grupa kontrolna), Kevin D. Tipton i wsp. 2007 r. - obojętne, [...]
[...] wtórny (synteza mocznika) i typowo odpowiada za 10% wydatku energetycznego u ludzi. W badaniu z 2014 roku sprawdzono, jak: proteina serwatkowa (WP), białko kazeinowe (CP), węglowodany (CHO), placebo (PLA), spożywane 30 minut przed snem, wpłyną na wydatek energii w ciągu dnia (organizm spala ją w trakcie bezczynności – REE). W badaniu [...]
[...] aerobowego (gdy nic nie jadłeś przez kilka godzin przed sesją aerobową) albo gdy aminokwasy rozgałęzione będą podawane po treningu siłowym. Tak samo korzystne mogą być tu węglowodany, jednak z reguły oszczędzą one mięśnie, ale zahamują pozbywanie się tkanki tłuszczowej. Dla odnoszenia największych efektów redukcyjnych należy zastosować dietę z [...]
[...] w czasie redukcji. Jednak należy pamiętać, iż nie każdy dobrze toleruje dużą ilość tłuszczów w diecie. Poza tym ze względu na specyfikę treningu siłowego może się okazać, iż węglowodany są niezbędne, A tłuszcze są nie do końca równie dobrym paliwem, inaczej niż w dyscyplinach wytrzymałościowych. W końcu dieta ketogeniczna prowadziła do wyraźnego [...]
[...] osoby nie znające podstaw biochemii, farmakologii oraz zasad, jakim podlega organizm człowieka. Piwo zawiera etanol, który podlega kompletnie innym przemianom w ustroju, niż węglowodany. Zestawianie tych dwóch napojów i twierdzenie, iż mają taki sam wpływ na ustrój, jest karygodnym błędem. Sullivan MJ, Scott RL. wykazali, iż napoje cola, soki [...]
Cukrzyca jest jedną z wielu współczesnych chorób, które dziesiątkują ludzkość i zabijają miliony ludzi. Choroby układu krążenia generują w USA koszty szacowane na 316 miliardów dolarów rocznie, otyłość generuje koszty szacowane na 148 miliardów dolarów rocznie, a cukrzyca około 175 miliardów dolarów rocznie. Podsumowanie Strategią dla obniżenia [...]
[...] oliwa z oliwek, olej rzepakowy, olej lniany, nasiona, orzechy, migdały, olej kokosowy, kwasy omega-3 (suplement diety), jajka, MCT), ogółem 1-1.2 g na kg masy ciała, węglowodany złożone (przy zaburzeniach glikemii do godziny 13:00 -14:00, później posiłki białkowo-tłuszczowe), np. ryż brązowy, makaron razowy, komosa ryżowa, kasza gryczana, [...]
EAA to essential amino acids, czyli aminokwasy uznane za niezbędne dla funkcjonowania człowieka. Uwaga: czym innym jest podtrzymanie funkcji życiowych osoby nieaktywnej fizycznie, prowadzącej siedzący tryb życia, a czym innym zapewnienie optymalnego wzrostu mięśni kulturyście. Na koniec najważniejsze! Najnowsze badania Sanghee Park i wsp. [...]